Aceata reteta gustoasa de gem de piersici suprinde prin aroma sa si culorile verii. Poate fi adaptata la nesfarsit cu o serie de arome diferite – de exemplu, rozmarinul pare o alegere neobisnuita, dar foarte rafinata. Poti incerca sa aromatizezi dulceata si cu seminte de vanilie sau alte condimente, daca vrei sa experimentezi. Reteta este suficienta pentru a umple 1 – 2 borcane de 250 ml.

Cu ajutorul unui cutit, fa o cruce mica in partea inferioara a fiecarei piersici. Pune-le apoi intr-o oala pentru gatit cu apa clocotita, timp de 30 – 45 secunde, in functie de maturitatea piersicii. Ulterior, le iei cate una si le transferi intr-un bol cu apa inghetata. Decojeste piersicile, taie-le in sferturi si indeparteaza samburii.
Ar trebui sa ai acum circa 300 grame de carne de piersica, fara pielita. Pune piersicile intr-o cratita mica alaturi de zahar si de zeama de lamaie. Lasa-le sa fiarba la foc mic si mesteca pentru a preveni lipirea. Lasi pe foc 20 de minute si elimini orice element nepotrivit care se ridica la suprafata.
Ca sa testezi daca gemul este gata si are consistenta dorita, picura un pic de gem pe o placa inghetata din congelator (sau farfurie pe care ai pus-o acolo in prealabil). Pune la frigider pentru cateva minute Daca gemul formeaza o pelicula si nu se prelinge, atunci este gata de transferat in borcane. Daca gemul nu este gata, il mai lasi sa fiarba si testezi din nou.
Cand este gata, lasa dulceata sa se raceasca usor, timp de 15 minute – acest lucru face ca fructele sa se aseze uniform in loc sa pluteasca spre varf, cand transferi gemul in borcane.
Pune gemul in borcanul sterilizat, sigileaza capacul si eticheteaza cu data prepararii. Gemul ar trebui sa fie depozitat intr-un loc rece si intunecat timp de 1 an. Dupa ce deschizi borcanul, se poate pastra in frigider.
Pofta buna!
Ingrediente
Indicații
Cu ajutorul unui cutit, fa o cruce mica in partea inferioara a fiecarei piersici. Pune-le apoi intr-o oala pentru gatit cu apa clocotita, timp de 30 – 45 secunde, in functie de maturitatea piersicii. Ulterior, le iei cate una si le transferi intr-un bol cu apa inghetata. Decojeste piersicile, taie-le in sferturi si indeparteaza samburii.
Ar trebui sa ai acum circa 300 grame de carne de piersica, fara pielita. Pune piersicile intr-o cratita mica alaturi de zahar si de zeama de lamaie. Lasa-le sa fiarba la foc mic si mesteca pentru a preveni lipirea. Lasi pe foc 20 de minute si elimini orice element nepotrivit care se ridica la suprafata.
Ca sa testezi daca gemul este gata si are consistenta dorita, picura un pic de gem pe o placa inghetata din congelator (sau farfurie pe care ai pus-o acolo in prealabil). Pune la frigider pentru cateva minute Daca gemul formeaza o pelicula si nu se prelinge, atunci este gata de transferat in borcane. Daca gemul nu este gata, il mai lasi sa fiarba si testezi din nou.
Cand este gata, lasa dulceata sa se raceasca usor, timp de 15 minute – acest lucru face ca fructele sa se aseze uniform in loc sa pluteasca spre varf, cand transferi gemul in borcane.
Pune gemul in borcanul sterilizat, sigileaza capacul si eticheteaza cu data prepararii. Gemul ar trebui sa fie depozitat intr-un loc rece si intunecat timp de 1 an. Dupa ce deschizi borcanul, se poate pastra in frigider.
Pofta buna!
