fbpx

Paine simpla de casa

AutorOalesitigai
EvaluareDificultateMediu

Cand iti este dor de mirosul de paine facuta in casa, incearca aceasta reteta. Este usoara. Urmeaza pasii de mai jos pentru a obtine o paine simpla de casa, moale si pufoasa pe dinauntru, cu o crusta frumoasa in exterior.

ShareTweetSalvați

Paine simpla de casa

Număr Porții12 Servings
Timp de pregătire25 minuteTimp de preparare35 minuteTimp total1 oră

 400 gr faina de paine
 faina suplimentara pentru tapetat
 7 gr drojdie cu actionare rapida
 ¼ linguriță(e) sare de mare fina
 2 lingură(i) ulei pentru framantat

Pasul 1 - Prepari aluatul
1

Pui 200 grame de faina intr-un bol mare. Adaugi drojdia si 275 ml de apa calda, amestecand bine pana cand obtii un aluat umed si lipicios.
Acoperi si pui deoparte bolul timp de o ora sau o ora si jumatate sau pana cand aluatul creste putin (incepe sa aiba bule mari la suprafata).
Adaugi restul de faina si sare, amestecand pana cand obtii un aluat consistent. Acoperi si lasi sa se odihneasca timp de 10 minute. Pui aluatul pe o planseta de lucru, unsa cu ulei.
Ungi mainile cu ulei si framanti usor aluatul de cateva ori, impingandu-l inainte si inapoi, timp de 20 de secunde. Va fi foarte umed si lipicios, dar nu-ti fa probleme.
Pui aluatul intr-un bol tapetat cu ulei, il acoperi si il lasi sa se odihneasca timp de 10 minute. Repeti procedura de doua ori. De fiecare data ar trebui sa simti ca aluatul devine mai neted si mai putin lipicios.

Pasul 2 - Lasi aluatul la dospit
2

Acoperi aluatul si il lasi la dospit timp de o ora si jumatate, pana cand aluatul a crescut cu circa o jumatate din volumul initial.

Pasul 3 - Asezi painea in tava
3

Ungi o tava de paine cu ulei si o tapetezi cu faina. Aduci din nou aluatul pe planseta de lucru, tapetata cu faina. Il aplatizezi un pic si ii dai o forma dreptunghiulara. Il ridici usor si il asezi in tava de paine, cu imbinarea in jos. Pudrezi cu putina faina, acoperi si lasi sa creasca in tava inca o ora sau o ora si jumatate.

Pasul 4 - Pregatesti cuptorul
4

Preincalzesti cuptorul la 240 de grade, cu ventilatie. Asezi o tava de copt pe raftul central si un bol rezistent la temperatura inalta sau o tava cu apa pe suprafata inferioara a cuptorului. Cu un cutit ascutit, faci 3 taieturi pe diagonala aluatului, in partea superioara, ca sa evititi craparea sa in timpul coacerii.

Pasul 5 - Coci painea in cuptor
5

Torni o cana cu apa rece in bolul sau tava de jos (aburul ajuta painea sa creasca si sa formeze o crusta frumoasa) si pui tava dreptunghiulara cu paine in cuptor, pe tava mare din mijloc. Lasi aluatul la copt timp de 35 de minute pana cand se rumeneste.
Scoti painea din cuptor, o lasi la racit pe un gratar si o stropesti putin cu apa.

CategorieBucătărieMetodă de GătireTags

Ingrediente

 400 gr faina de paine
 faina suplimentara pentru tapetat
 7 gr drojdie cu actionare rapida
 ¼ linguriță(e) sare de mare fina
 2 lingură(i) ulei pentru framantat

Indicații

Pasul 1 - Prepari aluatul
1

Pui 200 grame de faina intr-un bol mare. Adaugi drojdia si 275 ml de apa calda, amestecand bine pana cand obtii un aluat umed si lipicios.
Acoperi si pui deoparte bolul timp de o ora sau o ora si jumatate sau pana cand aluatul creste putin (incepe sa aiba bule mari la suprafata).
Adaugi restul de faina si sare, amestecand pana cand obtii un aluat consistent. Acoperi si lasi sa se odihneasca timp de 10 minute. Pui aluatul pe o planseta de lucru, unsa cu ulei.
Ungi mainile cu ulei si framanti usor aluatul de cateva ori, impingandu-l inainte si inapoi, timp de 20 de secunde. Va fi foarte umed si lipicios, dar nu-ti fa probleme.
Pui aluatul intr-un bol tapetat cu ulei, il acoperi si il lasi sa se odihneasca timp de 10 minute. Repeti procedura de doua ori. De fiecare data ar trebui sa simti ca aluatul devine mai neted si mai putin lipicios.

Pasul 2 - Lasi aluatul la dospit
2

Acoperi aluatul si il lasi la dospit timp de o ora si jumatate, pana cand aluatul a crescut cu circa o jumatate din volumul initial.

Pasul 3 - Asezi painea in tava
3

Ungi o tava de paine cu ulei si o tapetezi cu faina. Aduci din nou aluatul pe planseta de lucru, tapetata cu faina. Il aplatizezi un pic si ii dai o forma dreptunghiulara. Il ridici usor si il asezi in tava de paine, cu imbinarea in jos. Pudrezi cu putina faina, acoperi si lasi sa creasca in tava inca o ora sau o ora si jumatate.

Pasul 4 - Pregatesti cuptorul
4

Preincalzesti cuptorul la 240 de grade, cu ventilatie. Asezi o tava de copt pe raftul central si un bol rezistent la temperatura inalta sau o tava cu apa pe suprafata inferioara a cuptorului. Cu un cutit ascutit, faci 3 taieturi pe diagonala aluatului, in partea superioara, ca sa evititi craparea sa in timpul coacerii.

Pasul 5 - Coci painea in cuptor
5

Torni o cana cu apa rece in bolul sau tava de jos (aburul ajuta painea sa creasca si sa formeze o crusta frumoasa) si pui tava dreptunghiulara cu paine in cuptor, pe tava mare din mijloc. Lasi aluatul la copt timp de 35 de minute pana cand se rumeneste.
Scoti painea din cuptor, o lasi la racit pe un gratar si o stropesti putin cu apa.

Paine simpla de casa